Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kastrering av gammal hund?

Vår hund, en tik på 14,5 år, har dessvärre drabbats av livmoder - och äggstocksinflammation med flytningar som följd. Den veterinär vi anlitade tyckte operation kunde genomföras. Vår hund har dessutom juvertumörer och "en mörk fläck" i magen. Ultraljudet gav inga klara besked vad det var. I övrigt är tiken pigg, äter och gör sina behov. Vi har dock märkt att hon är stressad, tror att hon löper "normalt". Vi har bestämt att inte operera, är det ett klokt beslut? Ibland blir jag tveksam...
Barbro Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Barbro.

  Min rekomendation är också operation, man kan behandla detta medicinskt men många gånger kommer livmoderinflammationen tillbaka tyvärr. Livmoderinflammation måste behandlas på något sätt, man inte låta det vara.

  Jag förstår eran tveksamhet också pga av åldern, men eftersom hon ändå verkar vara så pass pigg kan en operation vara bra.
  Liv
 • Tack för ett snabbt svar!
  Jag vill också lägga till att vid ultraljudsundersökningen så konstaterades det att det fanns "tumör i äggstock" och att livmodern hade växt till 3 cm.
  Hon har även fått nedsatt hörsel de senaste månaderna.
  Vi skulle vilja underlätta för henne så hon slipper flytningarna och det onormala löpet som gör henne stressad . Eventuell operation får vi vänta med. Vår veterinär vill inte ge någon medicin mot inflammationen så vi skulle behöva hjälp med ett recept för lämplig medicin.
  Barbro
 • Hej igen Barbro.

  Ja, ni får nog kontakta en annan veterinär och se om dom vill sätta in medicinsk behandling om den ni gick till nu inte ville de. Inte alltid dom vill sätta in medicinsk behandling pga av de jag skrev förut att det inte är inte alltid det funkar lika bra och livmoderinflammation lätt kommer tillbaka.

  Önskar er lycka till!
  Liv
 • Hej!

  Jag undrar vad det är för skillnad på kastrering via titthål där pungkulorna är kvar och den där allt opereras bort? Vad är det bästa alternativet för hunden och vilken är säkrast?

  Tack på förhand
  Bijane
 • Hej Bijane!

  När man kastrerar hanhund gör man inte titthålsoperation, och man lämnar inte kvar pungkulorna. Man kan göra på två olika sätt, antingen kan man göra snitt i pungen eller små snitt framför pungen därt man kan plocka ut kulorna. Jag skulle säga att dessa ingrepp oftast inte är så stora men det finns alltid en risk vid sövning. 

  Det är främst på hondjur som man gör titthålsoperation.
  Liv

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.