Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Min ödla vill inte lägga sina ägg. Vad ska och kan jag göra?

Hej!

Min ödla vill inte lägga sina ägg. Är detta farligt och finns det något jag kan göra?


Gustav Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Gustav,

  Värpnöd hos reptil, det vill säga oförmåga att lägga sina ägg, är ett ganska vanligt förekommande problem hos sköldpaddor och ödlor, men mindre vanligt hos ormar.

  Orsaken till värpnöd är ofta ett samspel av olika faktorer, såsom kalkfattig kost i kombination med en miljö som inte stimulerar äggläggningsbeteendet. Självklart kan även sjukdomar i könsorganen, och missbildade ägg också orsaka besvär.

  De symptom man ofta märker hos sitt djur är en successivt avtagande aptit, samtidigt som djuret ofta blir lite rastlöst och börjar gräva här och var. Upptäcker man inte problemet i tid blir reptilen senare i stället mycket trött och apatisk.

  Det första du kan prova är att konstruera en äggläggningsplats, djuren vill ofta kunna gräva ganska djupt i en blandning av jord och sand – det ska bli en grop som inte rasar ihop direkt. Helst ska sanden även vara lite varm.

  Om reptilen trots tillgång till äggläggningsplats inte kunnat/velat lägga sina ägg, så måste ofta medicinsk behandling sättas in. Till att börja med ges kalk för förbättra livmoderns sammandragande förmåga. Därefter ges värkstimulerande hormoner. Hormoner fungerar ofta mycket bra på sköldpadda, något mindre bra på ödlor, och ofta mycket dåligt på orm.

  Om medicinsk behandling inte har effekt återstår inget annat än operation.

  Mvh
  Siri

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.