Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ska jag sammanföra mina marsvin?

Hej!
Mitt marsvin treåriga marsvin har precis fått en ny burkompis på 5 veckor. De är hannar båda två och den mindre är inte ännu könsmogen, vi läste att det är lättast att para ihop dem så, yngre och äldre. Igår försökte vi placera ihop dem men det äldre marsvinet började jaga efter det mindre. Vi har försökt att få ihop dem flera gånger efter det men det äldre marsvinet fortsätter bara jaga det yngre. Det verkar som om han har ett desperat behov att markera sitt revir och försvara det mot den nye "inkräktaren". Hur ska vi göra för att få dem att fungera ihop?
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Sofia,

  Ett äldre marsvin brukar acceptera en unge utan några som helst problem eftersom ett äldre marsvin naturligt blir högst i rang och uppgörelser om rangordningen behövs sällan. En äldre hane kan jaga den yngre och bestiga honom, som ett tecken på tillrättavisning och dominans. Detta brukar lugna ner sig efter ett par dygn. Även om du känner ditt/dina marsvin väl är det ingen garanti för att du vet exakt hur de kommer att bete sig mot den nya kompisen.

  Uppstår det problem vid sammanföringen, t.ex. att marsvinet visar aggressivitet (tandhackande, burrig päls, att de spänner sig eller ser ut som om de skulle anfalla) kan det tyda på osäkerhet. Ofta lugnar aggressiviteten ner sig lite senare och något av marsvinen brukar ge med sig. Låt dem vara ihop och vänta på att de ska vänja sig vid varandra och lugna ner sig.

  Börjar däremot marsvinen ryka ihop ordentligt och börjar slåss på blodigt allvar! Då har det definitivt gått så långt att man måste sära på marsvinen. Handskar kan vara bra då marsvinen är så inne i slagsmålet att de kan bita vilt omkring sig utan att tänka på att det är ditt finger som ryker med.

  Bara för att marsvinen går utmärkt ihop vid sammanföringen kan små bråk uppstå när de ska bo ihop, särskilt i en bur som är det ena marsvinets revir sedan innan. Min rekommendation är att göra rent buren, köpa två nya hus och därefter sammanföra dom i en neutral miljö och sedan titta till dom regelbundet.

  Hoppas du fått svar på dina frågor!

  Med vänliga hälsningar
  Jennifer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.